Το θέμα της νηστείας ως μέτρου αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια στην αρχαία Ελληνική, την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, καθώς και από πολλούς άλλου λιγότερο γνωστους πολιτισμούς.
Η νηστεία ως μέσο σωματικής και πνευματικής καθάρσεως και εξαγνισμού είναι από τα πιο σημαντικά θέματα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας.
Για τη Φυσική Ιατρική είναι από τα πιο ισχυρά όπλα “επαναφοράς” των λειτουργιών του σώματος. Το 2016 ο ερευνητής Γιοσινόρι Ουσούμι πήρε το βραβείο Νόμπελ στην Ιατρική λόγω των ερευνητικών του εργασιών πάνω στους μηχανισμούς αυτοφαγίας, δηλαδή απουσία τροφής τα μη-φυσιολογικά κύτταρα “κατεδαφίζονται” και τα υλικά που προκύπτουν, χρησιμοποιούνται για την οικοδόμηση νέων κυττάρων. Η αυτοφαγία ενεργοποιείται ΜΟΝΟ κατά την πλήρη ασιτία (δηλαδή πίνουμε μόνο νερό και αυτό με κάποια φειδώ).

Στο Facebook υπάρχουν ομάδες σχετικές αλλά υπάρχουν και ομάδες που είναι πολέμιες αυτής της μεθόδου μιας και τη θεωρούν “ακραία” έως και “ανθυγιεινή”. Αν πάει κάποιος να αναζητήσει σχετικές βιβλιογραφίες και έρευνες το πιο πιθανό είναι να πελαγώσει μιας και υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν και τις δύο απόψεις.

Η νηστεία είναι πανίσχυρο αυτοθεραπευτικό όπλο και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον αντίστοιχο σεβασμό και σύνεση. Για να γίνει σωστά και ωφέλιμα απαιτείται προσοχή και γνώση. Ο στόχος μας με τη νηστεία είναι να “κόψουμε” όσο γίνεται τις δαπάνες ενέργειας και να διοχετεύσουμε όλο το ενεργειακό δυναμικό στην καταστροφή των προβληματικών κυττάρων και ιστών (καταβολισμός) και στην ανοικοδόμηση νέων (αναβολισμός).

Το πρωτο που απαιτείται είναι τα αποτοξινωτικά όργανα (ήπαρ, νεφρά, έντερο, πνεύμονες) να είναι σε άριστη κατάσταση. Αν δεν είναι, τότε είναι επικίνδυνο να προχωρήσει κάποιος σε νηστεία και μάλιστα με νερό (water fasting). Αυτό επιτυγχάνεται με φυσικές μεθόδους (βότανα, βιοσυντονισμό, βελονισμό κλπ) και με διατροφή πλήρως φυτοφαγική και όσο το δυνατόν ωμοφαγία (ατμόβραστα λαχανικά, σούπες, φρούτα, χυμοί λαχανικών). Οι μερίδες πρέπει να είναι μικρές και εύπεπτες. Αυτό είναι το προπαρασκευαστικό στάδιο.

Κατά το προπαρασκευαστικό στάδιο και την καθαυτή νηστεία (για όσο χρονικό διάστημα έχει αποφασιστεί από τον ειδικό φυσιοπαθητικό ή νηστειοθεραπευτή) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ κάθε μορφής έντονη δραστηριότητα και στρεσογόνα κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρουμε σχετική άδεια από τη δουλειά μας για όσες μέρες χρειαστεί. Η μόνη σωματική άσκηση που επιτρέπεται και αυτό για να κινείται η λέμφος είναι το περπάτημα όσο νιώθουμε άνετα κατά προτίμηση το πρωι που ο αέρας είναι πιο καθαρός. Σε αντίθετη περίπτωση η υπερσυσσώρευση των τοξινών (αγχος, τρέξιμο όλη μέρα, εργασία κλπ) θα μας βλάψει περισσότερο.

Νηστεία σημαίνει εγκράτεια σε όλα. Θέλουμε όλη η ενέργεια του σώματος να πάει για την καθαριότητα και τον εξαγνισμό του. Επειδή όμως είμαστε και πνευματικά όντα, συνίσταται η αποφυγή της τηλεόρασης και γενικά θεαμάτων που μας αναστατώνουν ή μας “ρίχνουν” ψυχολογικά. Η καλύτερη πνευματική άσκηση είναι το διάβασμα βιβλίων, η μουσική, ο διαλογισμός, η προσευχή. Αν το δούμε πραγματικά σαν “διακοπές” (σωματικά, ψυχικά και πνευματικά) τότε όχι μόνο θα μας κάνει καλό σωματικά αλλά στην κυριολεξία θα μας ξανανιώσει.

Η νηστεία είναι και μια ευκαιρία να ακούσουμε περισσότερο το σώμα μας, να τροποποιήσουμε τη νοοτροπία, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας όσο μπορούμε, ώστε να του κάνουμε τη ζωή πιο εύκολη.

Νικόλαος Δαραδήμος
Νικόλαος Δαραδήμος
Βιολόγος BSc ΕΚΠΑ MSc Διατροφής Ανθρώπου ΓΠΑ Σύμβουλος Ευεξίας και Υγείας.

Εγγραφειτε στο Newsletter

και θα λαμβάνετε ενδιαφέροντα άρθρα, ενημερώσεις για σεμινάρια και διαγωνισμούς.

Ευχαριστούμε

Δοκιμάστε ξανά