Vegan Tiramisou – Βέγκαν τιραμισού με ωμοφαγική και χωρίς γλουτένη παραλλαγή!

Υλικά:

20 φρυγανιές σουηδικές (κρίσπις)Για να βουτήξουμε τις φρυγανιές

1 φλιτζάνι δυνατό καφέ χλιαρό
3 κ.σ. λικέρ καφέ ή κακάο ή σιρόπι αγαύης (προαιρετικά)

Για την κρέμα

2 φλιτζ. κάσιους μουλιασμένα 4-6 ώρες και στραγγισμένα
½ φλιτζ. σιρόπι αγαύης ή άλλο ρευστό γλυκαντικό
½ φλιτζ. φυτικό γάλα (εγώ χρησιμοποίησα γάλα καρύδας)
½ κ.γ. άγαρ άγαρ σε σκόνη
½ κ.γ. αλάτι
4-5 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
Για την σοκολατένια κρέμα

μισή δόση από την λευκή κρέμα που φτιάξαμε
3-4 κ.σ. κακάο
κακάο για το πασπάλισμα

Βέγκαν τιραμισού με ωμοφαγική παραλλαγή 

Εκτέλεση

Βάζουμε τον καφέ σε ένα τετράγωνο μπολ μαζί με το λικέρ καφέ ή κακάο και βουτάμε μέσα 2-3 φρυγανιές για μισό λεπτό, μέχρι να απορροφήσουν αρκετή ποσότητα καφέ.
Στρώνουμε τις μισές φρυγανιές σε ένα πυρέξ μεσαίου μεγέθους ή ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 22 εκατοστά.
Ετοιμάζουμε την κρέμα: Βάζουμε τα κάσιους μαζί με το σιρόπι αγαύης, το αλάτι, την βανίλας και το χυμό λεμονιού στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν. Εμένα με βολεύει να βάζω τα μισά κάσιους στην αρχή και μόλις γίνουν λεία κρέμα να προσθέτω σιγά σιγά και τα άλλα μισά. Διαλύουμε το άγαρ άγαρ μέσα στο φυτικό γάλα και βάζουμε το μείγμα να βράσει, ανακατεύοντας. Μόλις βράσει το προσθέτουμε στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα για μερικά λεπτά ακόμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
Χωρίζουμε την κρέμα σε 2 ίσα μέρη. Στο ένα προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε πολύ καλά –στο μπλέντερ κατά προτίμηση- μέχρι να ομογενοποιηθεί και να μην υπάρχουν σβώλοι στο μείγμα.
Συναρμολόγηση: Στρώνουμε το σοκολατένιο μείγμα πάνω από τις φρυγανιές. Βουτάμε και τις υπόλοιπες φρυγανιές στον καφέ και τις στρώνουμε πάνω από την κρέμα σοκολάτας. Καλύπτουμε με την λευκή κρέμα και αφήνουμε στο ψυγείο για έξι ώρες τουλάχιστον να δέσει.
Σερβίρισμα: Πασπαλίζουμε με 2-3 κ.σ. άγλυκο κακάο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Βέγκαν τιραμισού με ωμοφαγική παραλλαγή – Vegan semi-raw tiramisu (with a fully raw option) – Vegan in Athens
Για την ωμοφαγική εκδοχή

Η γέμιση παραμένει η ίδια αλλά για τη βάση θα χρησιμοποιήσουμε:

1 φλιτζ. καρύδα ξερή, τριμμένη
1 φλιτζ. αμύγδαλα ωμά
1 φλιτζ. σταφίδες ξανθές
2-3 κ.σ. καφέ εσπρέσο ή νερό

Πλένουμε τις σταφίδες και τις στραγγίζουμε. Χτυπάμε τα αμύγδαλα στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν σκόνη και έπειτα προσθέτουμε την καρύδα, τις σταφίδες και τον καφέ. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του πολυκόφτη. Τη χωρίζουμε σε δυο ίσα μέρη. Κόβουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη καρύδα, και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε ένα λεπτό δίσκο διαμέτρου όσο το σκεύος μας (αν χρησιμοποιήσουμε στρογγυλό ταψί, θέλουμε να είναι 20-22 εκατοστά). Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το υπόλοιπο μείγμα.

Για τη συναρμολόγηση ακολουθούμε τη διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω, μόνο που αντί για φρυγανιές θα χρησιμοποιήσουμε το ωμοφαγικό «παντεσπάνι».

Επίσης αν δεν θέλουμε να βράσουμε το άγαρ σε φυτικό γάλα, μπορούμε να το βράσουμε σε νερό.

Ευχαριστούμε την αγαπητή Βίκυ από το site Vegan in Athens που μοιράστηκε μαζί μας την υπέροχη συνταγή της !

Εγγραφειτε στο Newsletter

και θα λαμβάνετε ενδιαφέροντα άρθρα, ενημερώσεις για σεμινάρια και διαγωνισμούς.

Ευχαριστούμε

Δοκιμάστε ξανά