Στη μάχη της αντιγήρανσης, υπάρχουν αρκετές φυσικές ουσίες που μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε να διατηρήσουμε την επιδερμίδα μας πιο νεανική και σφριγηλή. Οι πιο σπουδαίες από αυτές είναι:

1. Υαλουρονικό οξύ (Hyaluronic acid – HA)
Είναι ουσία που υπάρχει στο δέρμα, στο υγρό των ματιών και στις αρθρώσεις. Κύρια ιδιότητά της είναι η αποθήκευση νερού σε ποσότητα έως και 1000 φορές το βάρος της. Για το λόγο αυτό αποτελεί ιδανικό παράγοντα ενυδάτωσης. Όσο αυξάνεται η ηλικία, μειώνεται η παραγωγή HA από το σώμα με αποτέλεσμα την εμφάνιση ρυτίδων. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για κυτταρική ενυδάτωση και ανάπλαση. Χρησιμοποιείται από την Αισθητική και όχι μόνο Ιατρική για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι ασφαλές μιας και αποτελεί ουσία του ίδιου του οργανισμού.

2. Ιόντα Αργύρου (Colloidal Silver)
Ο κολλοειδής άργυρος ανήκει στις πιο ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντιικές ουσίες. Αποτελείται από ιόντα αργύρου διασπαρμένα σε νερό ειδικά επεξεργασμένο. Στην προπολεμική Αμερική συνήθιζαν να καθαρίζουν το γάλα ρίχνοντας μέσα ασημένια νομίσματα. Έχει εκπληκτικό βεληνεκές δράσης σε πάνω από 600 είδη μικροοργανισμών τη στιγμή που τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά περιορίζονται στα 4 το πολύ 5 είδη. Ο κολλοειδής άργυρος είναι κατάλληλος τόσο για εξωτερική όσο και για εσωτερική χρήση. Στο δέρμα έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική δράση.

3. Μεθυλικό Θειούχο Μεθάνιο (MSM)
To MSM βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στους σχηματισμούς κερατίνης (νύχια και μαλλιά). Το MSM έχει αντιφλεγμονώδη και αποτοξινωτική δράση. Λόγω της ικανότητάς του να συγκρατεί νερό, χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της υγρασίας του δέρματος, την εξομάλυνση των ρυτίδων. Συνδυάζεται ιδανικά με την αλόη τόσο ως πόσιμο όσο και ως εξωτερικής χρήσης αλοιφή ή κρέμα για την επαναφορά της υγρασίας του δέρματος και της ενίσχυσης των σχηματισμών κερατίνης (πχ νύχια που σπάνε ή μαλλιά που πέφτουν).

Νίκος Δαραδήμος
Βιολόγος BSc Πανεπιστημίου Αθηνών
MSc Διατροφής Ανθρώπου Γεωπ. Πανεπιστημίου Αθηνών
Δ/ντης Συστήματος 4 Aces of Health

Νικόλαος Δαραδήμος
Νικόλαος Δαραδήμος
Βιολόγος BSc ΕΚΠΑ MSc Διατροφής Ανθρώπου ΓΠΑ Σύμβουλος Ευεξίας και Υγείας.

Εγγραφειτε στο Newsletter

και θα λαμβάνετε ενδιαφέροντα άρθρα, ενημερώσεις για σεμινάρια και διαγωνισμούς.

Ευχαριστούμε

Δοκιμάστε ξανά