Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου της υγείας αλλά και άνθρωποι που ενδιαφέρονται να κινηθούν ακόμα βαθύτερα στην Ισορροπία και την Αυτοΐαση, συζητούν, ασχολούνται και ψάχνουν να μάθουν περισσότερα για τον κόσμο της περιτονίας

Γνωρίζοντας την περιτονία

Πρόκειται για ένα θαυμαστό σύστημα που μέχρι πριν από κάποια χρόνια θεωρούνταν δευτερευούσης σημασίας στη λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος.
Χάρει στην έρευνα και την έμπνευση μεγάλων θεωρητικών και θεραπευτών (όπως η Ida Rolf, ο Tom Myers, ο Luigi Stecco) έχουμε πλέον κατανοήσει τη σημασία του.
Η εικόνα του σώματος συνδεδεμένου από άκρη σε άκρη σε ένα και μόνο κεντρικό σημείο (center of gravity, center point) μέσω της περιτονίας είναι θαυμαστή!
Δεν υπάρχει ούτε ένας μυς που να μη συνδέεται με κάποιον άλλο, μέσω του συνδετικού ιστού. Αυτός ο ιστός συγκρατεί τα οστά μας, τους μύες μας, δίνει έδαφος στήριξης στο δέρμα μας και, στην πραγματικότητα, ΚΑΘΕ ΚΥΤΤΑΡΟ στο σώμα συνδέεται μέσω της περιτονίας.
Ο ρόλος του στο σώμα εξαρτάται από τις εκάστοτε ανάγκες που αυτό έχει. Μπορεί να είναι εξαιρετικό δυνατό και πυκνό σα μια δερμάτινη ζώνη ή ντελικάτο και μαλακό σαν ίνες βαμβακιού.
Χωρίζεται σε επιπολής περιτονία (superficial fascia), σε εν τω βάθει (deep fascia) και στο επιμύιο (epimysium)

Λειτουργία της περιτονίας

Το ότι το σώμα μας είναι ένα θαυμαστό οικοσύστημα ανοίγει ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ολιστική θεώρηση της Υγείας
Ο κατεξοχήν ρόλος της περιτονίας είναι η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ σε όλα τα επίπεδα ύπαρξης!
Η ικανότητα να κινούμαστε επαρκώς (kinetic efficiency) και με ομαλότητα (smoothment) οφείλεται σε αυτήν.
Επίσης είναι ένα εξαιρετικά γρήγορο (ταχύτερο των νευρικών ώσεων) σύστημα ενδοεπικοινωνίας μεταξύ περιφερειακών δομών αλλά και μεταξύ περιφέρειας και κέντρου.
Μύες, τένοντες, σύνδεσμοι, οστά, όργανα, νευρικός ιστός, λέμφος ΟΛΑ αυτοπροσδιορίζονται και γνωρίζουν την θέση τους μέσω της fascia.
Επίσης η περιτονία είναι ο ιστός όπου μαζί με τα σπλάγχνα αποτυπώνονται ψυχικά φορτία στο πέρασμα της ζωής.
Συνοψίζοντας η περιτονία συνδέεται με κάθε διάσταση της ανθρώπινης φυσιολογίας (Langevin 2006).

Ιδιότητες

Έχει τη φυσική ικανότητα να προσαρμόζεται στα ερεθίσματα (εσωτερικά ή εξωτερικά) αλλά επίσης να ΑΛΛΑΖΕΙ και να επιτρέπει, με τα κατάλληλα ερεθίσματα, τη νέα ισορροπία της.
Δεν υπάρχει τοπικό πρόβλημα ή τοπική κίνηση.
Ισορροπία στην περιτονία σημαίνει υγιές και ευτυχισμένο σώμα. Ενώ έλλειψη ισορροπίας οδηγεί σε ένα domino effect αντιρροπήσεων (compensations), δυσλειτουργιών και φθίνουσας ποιότητας ζωής.

“SHOW ME LOVE” said Fascia
Μέσα από την ολιστική θέαση της Υγείας που έχω υιοθετήσει, σας προτείνω μερικούς απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους να φροντίσετε την περιτονία σας:

*Κινηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε, όσο συχνότερα γίνεται, με όσο μεγαλύτερη ποικιλία κινήσεων. Η περιτονία γεννιέται στην κίνηση και τρέφεται μέσα από αυτή.
*Αναπνεύστε ελεύθερα. Η υγιής κυτταρική αναπνοή είναι το προπύργιο της θρέψης των κυττάρων. Διαλογιστείτε! Εισπνεύστε-Εκπνεύστε!
*Ξεκουραστείτε! Ξανά: Ξεκουραστείτε! Η ανάπαυση είναι η μητέρα της Αυτοΐασης και της Ισορροπίας.
*Ελάτε σε επαφή με την Φύση και τον ήλιο. Περπατήστε ξυπόλητοι στο χώμα, την πέτρα ή την άμμο και επανασυνδεθείτε με τη Μητέρα-Γη.
*Επιλέξτε διατροφή που καλύπτει τις ανάγκες του σώματός σας (περισσότερα φρούτα, λαχανικά, καρπούς). Ενυδατωθείτε με φρέσκο, απαλλαγμένο από χλώριο και βαρέα μέταλλα, νερό.
*Βρεθείτε με ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν! Είναι άκρως θεραπευτική και θρεπτική η ενέργεια που αναπτύσσεται σε μια τέτοια επαφή.
*Αν οι ρυθμοί της ζωής σας είναι γρήγοροι και αγχωτικοί. Αν το σώμα σας διαμαρτύρεται και σας στέλνει μηνύματα ότι έχει ανάγκη φροντίδας και αγάπης (πόνοι, δυσκαμψίες, χρόνιο άγχος, παρατεταμένη κακοδιαθεσία κα.) ζητήστε την καθοδήγηση και την βοήθεια θεραπευτικών προσεγγίσεων όπως ο περιτοναϊκός χειρισμός (fascial manipulation) διαφόρων σχολών (Stecco, Rolfing, Anatomy Trains). Περαιτέρω αξιολόγηση του λεμφικού συστήματος όπως και της ψυχοσωματικής ισορροπίας πολλές φορές είναι λίαν αποτελεσματική.

Ο καθένας μας έχει δικαίωμα και υποχρέωση στην Ισορροπία και την Ευεξία!
Ας επιτρέψουμε στον Εαυτό μας να επιλέξει Υγεία!

Κλείστε το ραντεβού σας με τον κ. Περίφανο Στέφανο εδώ

Στέφανος Περίφανος
Στέφανος Περίφανος
Φυσικοθεραπευτής, Συνθετικός Ολιστικός θεραπευτής σώματος, Fascial Manipulation Therapist.

Εγγραφειτε στο Newsletter

και θα λαμβάνετε ενδιαφέροντα άρθρα, ενημερώσεις για σεμινάρια και διαγωνισμούς.

Ευχαριστούμε

Δοκιμάστε ξανά