Με βάση τις τελευταίες έρευνες, τα προβλήματα υγείας στους αθλητές αφορούν κυρίως: στρες και υπερπροπόνηση (53%), τραυματισμούς στο μυοσκελετικό σύστημα (31%), καταπόνηση καρδιαγγειακού συστήματος (12%) και άλλες αιτίες (4%).
Με βάση άλλα στατιστικά στοιχεία, οι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την αποτελεσματικότητα της προπόνησης είναι: Ανεπάρκεια ύπνου και διατροφής (37%), υπερβολική προπόνηση (32%), χρόνιο στρες (25%) και άλλες αιτίες (6%).

Από τα πιο πάνω στοιχεία συνάγεται το συμπέρασμα ότι στον αθλητικό χώρο και ειδικά σε επίπεδο πρωταθλητισμού οι κυρίαρχες αιτίες προβλημάτων υγείας έχουν να κάνουν με στρες, φλεγμονές, έλλειψη θρεπτικών συστατικών (λόγω δυσαπορρόφησης ή ανάπτυξης παρασίτων) και ατελούς ανάκαμψης (λόγω πτώσης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος).

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά με ποιόν τρόπο επιδρά ο αθλητισμός στο σώμα μας:

1. Οποιαδήποτε φυσικοσωματική επιβάρυνση καταναλώνει υψηλά ποσά κυτταρικής ενέργειας. Για το λόγο αυτό οι ανάγκες των αθλητών σε θρεπτικά συστατικά που απορροφούνται χωρίς προβλήματα, είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Παράλληλα αυξάνονται και οι ανάγκες σε ποσοτικά επαρκή και ποιοτικά ξεκούραστο ύπνο. Τα στατικά και βαλλιστικά φορτία αυξάνουν την καταπόνηση και τη φθορά των αρθρώσεων. Επίσης λόγω αυξημένου μεταβολισμού, επιβάλλεται η κατανάλωση υγρών (κυρίως νερού με μίγμα ηλεκτρολυτών).

2. Είτε ασχολούμαστε ερασιτεχνικά με το fitness, είτε επαγγελματικά με κάποιο άθλημα, θέλουμε να έχουμε υψηλές επιδόσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα ποσά ενέργειας που απαιτούνται για έναν αγώνα ή μια προπόνηση είναι ιδιαίτερα μεγάλα και χρειάζονται συνεχή αναπλήρωση. Παράλληλα τα επιβλαβή προϊόντα του μεταβολισμού (γαλακτικό οξύ, ουρία κλπ) επιβαρύνουν το ήπαρ και τα νεφρά σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με έναν αγύμναστο άνθρωπο.

3. Τα βαλλιστικά φορτία προκαλούν μεταπροπονητικό πόνο στις αρθρώσεις. Ο χειρότερος εφιάλτης ενός αθλητή επαγγελματικού επιπέδου είναι ο τραυματισμός. Και τούτο διότι η αποθεραπεία (πάντα με την εποπτεία του ειδικού αθλητιάτρου) παίρνει πολύ χρόνο κάτι που ζημιώνει την καριέρα του αθλητή.

4. Κάθε προπόνηση ή αγώνας είναι πηγή στρες για τον οργανισμό. Το υπερβολικό στρες μπορεί να μειώσει την απόδοση του αθλητή σε έναν κρίσιμο αγώνα (για τον οποίο έτσι κι αλλιώς είναι αγχωμένος). Η κατάσταση αυτή επιβαρύνει ιδιαίτερα το καρδιαγγειακό σύστημα. Για μια επιτυχημένη προπόνηση ή αγώνα (ειδικά στα ομαδικά αθλήματα), επιδρούν και ψυχολογικοί παράγοντες: η συνολική διάθεση, οι διαπροσωπικές σχέσεις κλπ.

Πως μπορεί να βοηθήσει έναν αθλητή ο βιοσυντονισμός;

1. Μέσω προγραμμάτων αποπαρασίτωσης. Τα παράσιτα απομυζούν θρεπτικά στοιχεία, αίμα και ενέργεια από τον οργανισμό του αθλητή. Ο βιοσυντονισμός μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό συγκεκριμένων παρασίτων και στην επακόλουθη εξολόθρευσή τους.

2. Μέσω προγραμμάτων αποτοξίνωσης. Τα παράσιτα όταν εξολοθρευτούν, επιβαρύνουν με ακόμα περισσότερες τοξίνες τον οργανισμό. Επίσης τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού προσθέτουν ακόμα περισσότερη επιβάρυνση για τα όργανα του σώματος. Ο βιοσυντονισμός μπορεί να βοηθήσει στην απαλλαγή από τοξίνες, βαρέα μέταλλα, πλαστικοποιητές κλπ

3. Μέσω ρυθμιστικών προγραμμάτων. Ο βιοσυντονισμός μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος (που σημαίνει τροφοδοσία με οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία και αποβολή προϊόντων μυϊκού καμάτου) και στην ομαλοποίηση της λειτουργίας του ήπατος και των άλλων αποτοξινωτικών οργάνων. Παράλληλα ενισχύονται οι δυναμικοί δείκτες μυικής απόδοσης κάτι που επιτρέπει στον αθλητή να κάνει πιο έντονες και με περισσότερη διάρκεια προπονήσεις. Ειδικά για το σκοπό αυτό ρυθμιστικά προγράμματα βοηθούν στην αποκατάσταση των φλεγμονών, την ομαλοποίηση του μυικού τόνου και την αποκατάσταση μετά από τραυματισμό.

4. Μέσω προγράμματος κυτταρικής ενεργειακής επαναφόρτισης. Ειδικό πρόγραμμα που ενεργοποιεί την φυσική αυτορρύθμιση του οργανισμού και αποκαθιστά τις φυσιολογικές λειτουργίες στα όργανα και τους ιστούς. Έτσι επιταχύνεται η αποκατάσταση.

 

Νικόλαος Δαραδήμος
Νικόλαος Δαραδήμος
Βιολόγος BSc ΕΚΠΑ MSc Διατροφής Ανθρώπου ΓΠΑ Σύμβουλος Ευεξίας και Υγείας.

Εγγραφειτε στο Newsletter

και θα λαμβάνετε ενδιαφέροντα άρθρα, ενημερώσεις για σεμινάρια και διαγωνισμούς.

Ευχαριστούμε

Δοκιμάστε ξανά