Τα τυριά είναι αδυναμία μου, και είναι ίσως η δυσκολότερη πρόκληση που αντιμετωπίζω στην προσπάθειά μου να μην τρώω προϊόντα και τροφές ζωικής προέλευσης. Αν και τα έχω μειώσει δραστικά, τρώω ελάχιστα σχετικά με αυτό που συνήθιζα παλαιότερα, δεν παύουν να αποτελούν για μένα «ατασθαλία»!

Έχω προσπαθήσει να φτιάξω τυριά από ξηρούς καρπούς, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω μείνει ευχαριστημένη από τα αποτελέσματα. Προτιμώ τα πικάντικα και σκληρά τυριά, και αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί με τις ωμοφαγικές μεθόδους. Μου αρέσουν πολύ και τα τυριά κρέμα, όπως το πικάντικο τυρί κρέμα, ή η σως τυριού από αυτή τη συνταγή, το τυρί κρέμα από τόφου, όπως και η φανταστική σως αυτού του πιάτου, αλλά η φέτα είναι… φέτα! Πώς να το κάνουμε, χαχαχα! Ένα άλλο αγαπημένο μου τυρί είναι η παρμεζάνα. Μου αρέσει και σκέτη αλλά φυσικά πάνω στα μακαρόνια που λατρεύω επίσης γενικώς.

Για να αντικαταστήσω το τριμμένο τυρί πάνω από τα μακαρόνια λοιπόν, φτιάχνω τη vegan παρμεζάνα μου! Φτιαγμένη με το λατρεμένο μου λάδι καρύδας, που βοηθά να ενεργοποιήσουμε το μεταβολισμό μας, αλλά έχει και εξαιρετικά άλλα οφέλη για το σύνολο του οργανισμού μας και με τη διατροφική μαγιά, τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη και όχι μόνο, πλούσια και βιταμίνες Β για ένα υγιές νευρικό σύστημα. Εκτός λοιπόν, του ότι είναι vegan, εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και πολλά άλλα θρεπτικά οφέλη, άλλο ένα καλό της είναι ότι… δε θέλει ψυγείο! Επίσης δε χαλάει… ποτέ! Χαχαχαχα! Έτσι μπορείτε να κάνετε μεγάλη ποσότητα και να την αποθηκεύσετε ή και να την πάρετε μαζί σας σε ταξίδια, όπως έκανα εγώ φέτος στις διακοπές μας. Έφτιαξα ένα μεγάλο βάζο και το έβαλα στις αποσκευές!

Νομίζω ότι είναι μία εξαιρετική εναλλακτική για όσους προσπαθούν να περιορίσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή θέλουν να την απολαύσουν σε περίοδο νηστείας, μιας και η παρμεζάνα μας είναι και νηστίσιμη φυσικά! Δοκιμάστε την και περιμένω τα σχόλιά σας!

Υλικά :

180γρ ωμά κάσιους (μουλιασμένα από την προηγούμενη μέρα)
120γρ ωμό ηλιόσπορο
12 κ.σ. λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας
3 κ.γ. φυσικό θαλασσινό αλάτι
1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
10-12 κ.σ. διατροφική μαγιά σε νιφάδες
λίγο ζεστό νερό

Βήματα:

1.Στον επεξεργαστή τροφίμων (food processor) βάζουμε αρχικά όλα τα υλικά εκτός της μαγιάς, χτυπάμε μέχρι να γίνουν μία πάστα. Προσθέτουμε διαδοχικά νερό και μαγιά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Δοκιμάζουμε και αν θέλουμε προσθέτουμε αλάτι ή επιπλέον μυρωδικά.

2.Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί του φούρνου, και απλώνουμε την πάστα σα “φύλλο” σε όλη την επιφάνειά του, ώστε να είναι όσο πιο λεπτό γίνεται το στρώμα για να στεγνώσει πιο γρήγορα.

3.Σε προθερμασμένο φούρνο στους 100-120 βαθμούς με αέρα (ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου σας) βάζουμε το ταψί και ελέγχουμε ανά 20 λεπτά περίπου ανακατεύοντας το μείγμα για να αρχίσει να στεγνώνει παντού. Μόλις είμαστε σίγουροι ότι έχει στεγνώσει εντελώς είναι έτοιμο.

4.Αφού κρυώσει καλά την αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα στο ντουλάπι. Καλή σας όρεξη!

Μαρία Καραμπίνι
Μαρία Καραμπίνι
Food blogger , www.gojimary.gr

Εγγραφειτε στο Newsletter

και θα λαμβάνετε ενδιαφέροντα άρθρα, ενημερώσεις για σεμινάρια και διαγωνισμούς.

Ευχαριστούμε

Δοκιμάστε ξανά