H Οξεία Λαρυγγίτιδα απασχολεί συχνά τους γονείς μικρών παιδιών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του Χειμώνα, καθώς και σε γρήγορες αλλαγές του καιρού ή υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Ήδη, η διάγνωση «Οξεία Λαρυγγίτιδα» προκαλεί λίγο σοκ και δέος, σωστά;

Δημιουργείται η εντύπωση μιας εξαιρετικά απειλητικής ασθένειας… αλλά στην πραγματικότητα η λαρυγγίτιδα, παρ΄ότι εντυπωσιακή, ΔΕΝ είναι επικίνδυνη στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Και μην ξεχνάτε, στην Ιατρική ό,τι δεν είναι χρόνιο, το ονομάζουμε «οξύ»!

Δηλαδή, το εξηγώ ξανά: το «Οξεία Λαρυγγίτιδα» σημαίνει «Ερεθισμός στο λάρυγγα που ξεκίνησε πρόσφατα».

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ

Λίγο πιο κάτω θα εξηγήσω τα κύρια ομοιοπαθητικά σκευάσματα για την λαρυγγίτιδα. Αν όμως ΔΕΝ θέλετε να χρησιμοποιήσετε ομοιοπαθητικά ή δεν τα καταφέρετε επαρκώς μόνο με αυτά, κάντε τα εξής:

Α) Κατ’ αρχήν φροντίστε για ΗΡΕΜΙΑ. Το παιδάκι με τη λαρυγγίτιδα αντιλαμβάνεται πως η αναπνοή του δεν ρέει εύκολα όπως πάντα και αγχώνεται, αν εσείς πανικοβληθείτε θα του περάσετε το φόβο σας και θα χειροτερέψετε ανώφελα τη δύσπνοια.

Β) Κάντε ξανά και ξανά εισπνοές με υδρατμούς (π.χ. βάλτε το στη ζεστή μπανιέρα να παίξει και κλείστε πόρτες και παράθυρα για να μείνουν οι ατμοί μέσα) ή ντύστε το παιδί και βγείτε στο μπαλκόνι στην υγρασία και δροσιά.

Γ) Δώστε από την αρχή-αρχή τακτικά ιβουπροφαίνη σε σιρόπι (π.χ. Algofren ή Nurofen, έχει πολύ καλή αντιφλεγμονώδη δράση) για 1-2 μέρες οπωσδήποτε κάθε 6-8 ώρες, μπορείτε σχεδόν πάντα να αποφύγετε την κορτιζόνη, το νοσοκομείο και όλα τα άλλα …δυσάρεστα!

Η οξεία λαρυγγίτιδα ανήκει στις καλύτερες ενδείξεις για ομοιοπαθητική θεραπεία. Μπορείτε με καλή παρατήρηση να αποφύγετε την κορτιζόνη στις περισσότερες περιπτώσεις. Αν έχετε στο σπίτι ομοιοπαθητικό Kit, καθησυχάστε και παρατηρήστε καλά το παιδί σας και επιλέξτε από τα παρακάτω σκευάσματα. Και μην ξεχνάτε: όπως σε κάθε οξύ περιστατικό, ιδιαίτερα στην αρχή, το παιδί μπορεί να χρειαστεί μια δόση του ομοιοπαθητικού κάθε 15-30 λεπτά, μέχρι να δείξει εμφανή βελτίωση.

Η δυναμοποίηση που συστήνουμε για οικιακή χρήση είναι γενικά η 30CH• εξοικειωμένα άτομα χρησιμοποιούν και την 200CH, ιδιαίτερα αν η εικόνα είναι πολύ ξεκάθαρη ή τα συμπτώματα πολύ δραματικά.

1. Aconitum
Πρόκειται για σημαντικότατο σκεύασμα που δεν πρέπει να λείπει από το ομοιοπαθητικό φαρμακείο. Δίνεται σχεδόν πάντα σε ξαφνικό ξεκίνημα των συμπτωμάτων, συνήθως τη νύχτα. Το παιδί ξυπνάει ξαφνικά με έντονο ξηρό, σπασμωδικό βήχα και δείχνει πολύ αγχωμένο με διάπλατα ανοιχτά μάτια.

Δεν θέλει και δεν μπορεί να μείνει μόνο. Το στόμα του είναι ξηρό και το παιδί διψάει, ζητάει νερό. Ακόμη και αν δεν ταιριάζουν απόλυτα τα συμπτώματα, το Aconitum δίνεται πολύ συχνά εφόσον ο λαρυγγικός βήχας ξεκίνησε ξαφνικά – ενδεχομένως να συνεχίσετε με άλλο σκεύασμα που να ταιριάζει καλύτερα στα συμπτώματα.

2. Spongia
Πολύ σημαντικό σκεύασμα για την λαρυγγίτιδα, χρησιμοποιείται συχνά μετά το Aconitum αλλά αν η εικόνα ταιριάζει από την αρχή, μπορεί και να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και να λύσει το πρόβλημα. Επιλέξτε Spongia, αν το παιδί σας έχει έντονη βραχνάδα ή απώλεια φωνής, με υλακώδη βήχα – ακούγεται δηλαδή σαν γάβγισμα σκύλου ή φώκιας.

Επίσης, χαρακτηριστική για χρήση Spongia είναι η δύσπνοια: ιδιαίτερα στην εισπνοή, μοιάζει να υπάρχει δυσκολία στην εισροή αέρα στους πνεύμονες. Πολλοί γονείς παρατηρούν και ήχο σαν «κοκοράκι» όταν εισπνέει κλαίγοντας το παιδί τους. Η επιλογή του Spongia στηρίζεται περαιτέρω αν παρατηρήσετε βελτίωση του βήχα και της διάθεσης του παιδιού όταν πίνει ζεστά ροφήματα ή τρώει κάτι ζεστό. Αντίθετα, τα συμπτώματα επιδεινώνονται τις νυχτερινές ώρες, όταν πιει κάτι κρύο ή εκτεθεί σε κρύο και όταν συγχυστεί το παιδί.

3. Hepar sulphuris
Σκεφτείτε το Hepar sulphuris αν δεν έχετε δει επαρκή βελτίωση παρά τη επανειλημμένη χρήση Aconitum και Spongia. Χαρακτηριστικά στην εικόνα του Hepar sulphuris ταιριάζει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο κρύο: το παιδί θέλει να είναι σκεπασμένο ή τυλιγμένο σε κουβέρτες και δείχνει γενικά πολύ εκνευρισμένο και κακοδιάθετο. Μόλις ξεσκεπάζεται δείχνει να χειροτερεύει, καθώς και σε κάθε έκθεση σε κρύο ή σε ρεύμα. Αντίθετα, παρατηρείτε βελτίωση με εισπνοές ζεστών υδρατμών και στη ζεστασιά.

4. Belladonna
Αν και πολύ γνωστό και σκεύασμα που συνταγογραφείται συχνά, η Belladonna χρησιμοποιείται μάλλον σπάνια στην οξεία λαρυγγίτιδα. Σκεφτείτε την όμως αν η εικόνα του παιδιού σας ταιριάζει καλά με την εξής περιγραφή: άγριος ξηρός βήχας συνήθως σε κρίσεις, κατακόκκινο πρόσωπο και μάτια που γυαλίζουν με βλέμμα μάλλον απλανές. Το παιδί προτιμά να έχει την ησυχία του και ενοχλείται εμφανώς όσο το «πασπατεύουμε» στο λαιμό ή το πηγαινοφέρνουμε, ηρεμεί καλύτερα στη ζεστασιά και στο κρεβατάκι του.

5. Drosera
Η Drosera δίνεται σε ξηρό, λαρυγγικό βήχα όταν συνοδεύεται από εμετό και ιδιαίτερα όταν παρατηρείτε πως το παιδί ξεκινά να βήχει μόλις ξαπλώσει ή λίγο αφότου ξαπλώσει. Η χειρότερη φάση παρατηρείται γύρω στα μεσάνυχτα και λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Παρατηρούνται κρίσεις βήχα με κόψιμο της ανάσας και σχεδόν μπλάβισμα του προσώπου, αλλά χωρίς ιδιαίτερο φόβο ή άγχος του παιδιού. Τα παιδιά που χρειάζονται Drosera βελτιώνονται όταν ανακάθονται και στον καθαρό αέρα (μπαλκόνι) και χειροτερεύουν χαρακτηριστικά όταν ξαπλώνουν και όταν μιλούν ή τρώνε.

Καλή επιτυχία λοιπόν! Επιλέξτε το σκεύασμα που μοιάζει περισσότερο με την εικόνα των συμπτωμάτων που παρατηρείτε στο παιδί σας. Αν π.χ. αναφέρεται βελτίωση στον καθαρό αέρα και έχετε κρατήσει το παιδί συνέχεια μέσα, βγάλτε το στο μπαλκόνι για ένα τεταρτάκι ώστε να έχετε μια παραπάνω πολύτιμη πληροφορία και να μπορέσετε να επιλέξετε καλύτερα. Όσο πιο κοντά είναι το σκεύασμα στην πραγματική του εικόνα, τόσο πιο άμεσα θα είναι και τα αποτελέσματα που θα δείτε!

Τονίζω πως τα ομοιοπαθητικά μπορούν να δοθούν και συνδυαστικά με τις συστάσεις που διαβάσετε πιο πάνω Α), Β) και Γ). Το ένα ΔΕΝ αποκλείει το άλλο, και έχει τύχει επανειλλημένα π.χ. να ξεκινήσω τα ομοιοπαθητικά όταν η μαμά έχει ήδη δώσει το Algofren …ή το αντίστροφο!

Εγγραφειτε στο Newsletter

και θα λαμβάνετε ενδιαφέροντα άρθρα, ενημερώσεις για σεμινάρια και διαγωνισμούς.

Ευχαριστούμε

Δοκιμάστε ξανά