Σε πάρα πολλές ταμπέλες έξω βλέπω τη φράση “Ολιστικός Θεραπευτής”. Τι θα πει όμως “ολιστικός”; Ολιστικός σημαίνει ότι λαμβάνω δεδομένα από όλες τις εκφάνσεις της ύπαρξης του ανθρώπου που έχω απέναντί μου, ώστε να εντοπίσω το αίτιο ή τα αίτια της διαταραχής που βιώνει ώς “ασθένεια”. Όσο περισσότερα δεδομένα λάβω, τόσο πιο ακριβής θα είμαι στην αιτιολόγηση και τόσο πιο άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα θα έχει η προσέγγιση που θα ακολουθήσω ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΑ για τον άνθρωπο αυτόν.
O Γερμανός γιατρός Dr. Klinghardt ονόμασε τις εκφάνσεις αυτές ΕΠΙΠΕΔΑ ΙΑΣΗΣ. Και συνοπτικά είναι:

Επίπεδο 1: Φυσικό Σώμα. Είναι φορέας των 5 αισθήσεων (όραση, αφή, ακοή, γεύση, όσφρηση) και με αυτές αντιλαμβάνεται το φυσικό κόσμο. Εξετάζεται από τους δυτικούς γιατρούς με διάφορες εξετάσεις και απεικονιστικές μεθόδους (εξετάσεις αίματος, βιοχημικές εξετάσεις, αξονικές/μαγνητικές κλπ) οι οποίες αποσκοπούν στον εντοπισμό δομικών αλλοιώσεων των οργάνων ή έμμεσων δεικτών. Οι θεραπείες που συστήνονται είναι: Διατροφοπαθητική, Φυσικοθεραπεία, Οστεοπαθητική, Χειροπρακτική, Φάρμακα, Χειρουργικές Επεμβάσεις, Χημειοθεραπείες.

Επίπεδο 2: Ενεργειακό Σώμα. Εμπεριέχει συναισθήματα, την κυκλοφορούσα ενέργεια (Chi, Prana κλπ) και την 6η αίσθηση. Στο φυσικό μας σώμα αποτυπώνεται μέσω των ενεργειακών μεσημβρινών και των βελονιστικών σημείων. Οι θεραπείες που συστήνονται: Νευροθεραπεία, Βελονισμός, yoga, qigong, διαλογισμοί και κάθε είδους ενεργειακές θεραπείες είτε με άγγιγμα, είτε από απόσταση.

Επίπεδο 3: Νοητικό Σώμα. Περιέχει τις σκέψεις, τους λογισμούς, τις πεποιθήσεις, τη θέληση. Είναι το πεδίο στο οποίο δραστηριοποιείται η Ψυχολογία και η Ομοιοπαθητική. Διαταραχές ανιχνεύονται μέσω της εξέτασης Ανταπόκρισης του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος (Autonomic Response Testing – ART), με συνέντευξη από ψυχολόγο, συνεδρίες Εφαρμοσμένης ΨυχοΝευροΒιολογίας (Applied Psycho Neurobiology – APN). Οι θεραπείες που προτείνονται: ψυχοθεραπεία, TFT, ομοιοπαθητική, Θεραπείες Νοητικού Πεδίου κλπ.

Επίπεδο 4: Διαισθητικό Σώμα. Αφορά τη Διαίσθηση, τα σύμβολα, τα όνειρα, τις μεταβάσεις, τις εξωσωματικές ή προθανάτιες εμπειρίες. Αλλιώς είναι γνωστό ως Συλλογικό Ασυνείδητο. Είναι το πεδίο το οποίο ερευνάται από τα Μαθηματικά και την Κβαντική Φυσική. Μερικές “διαγνωστικές μέθοδοι” είναι η Συστεμική Αναπαράσταση, η ραδιαισθησία, το art therapy, η Εφαρμοσμένη ΨυχοΝευροΒιολογία κλπ. Προτεινόμενες θεραπείες: Εφαρμοσμένη Ψυχονευροβιολογία, Συστεμική Αναπαράσταση, Σαμανισμός, Υπνοθεραπεία, Ψυχοθεραπεία κατά Jung

Επίπεδο 5: Πνευματικό Σώμα. Αφορά την ένωση με το Θείο Στοιχείο. Γνωστό και ως Ανώτερη Συνειδητότητα. Πλέον το μόνο “διαγνωστικό” είναι η αυτογνωσία. Οι προτεινόμενη θεραπεία είναι: Προσευχή, Εκκλησιασμός (ανάλογα τη θρησκεία και το δόγμα που ακολουθεί ο καθένας), Ψαλμωδίες.

Τα επίπεδα 1 έως 3 αφορούν το “Συναισθηματικό Σώμα” ενώ από το 2 έως και το 4 αφορούν την “Ψυχή”

Ο Ολιστικός Θεραπευτής λοιπόν θα πρέπει να έχει γνώση όλων των επιπέδων της Ανθρώπινης Ύπαρξης, ώστε να είναι σε θέση να κατευθύνει τον άνθρωπο που τον επισκέπτεται προς την ίαση και των 5 επιπέδων. Για αυτό το λόγο στην Ολιστική είναι απαραίτητες ΟΛΕΣ οι ειδικότητες: αλλοπαθητικοί, ομοιοπαθητικοί, φυσιοπαθητικοί, διατροφολόγοι, ιερείς, ενεργειακοί θεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, ρεφλεξολόγοι, μασέρ οι οποίοι θα δρουν συντονισμένα προς το ώφελος του πάσχοντος συνανθρώπου μας

Νίκος Δαραδήμος
Βιολόγος BSc Παν. Αθηνών
MSc Διατροφής Ανθρώπου Γεωπ. Παν. Αθηνών
Δ/ντης Συστήματος 4 Aces of Health

Νικόλαος Δαραδήμος
Νικόλαος Δαραδήμος
Βιολόγος BSc ΕΚΠΑ MSc Διατροφής Ανθρώπου ΓΠΑ Σύμβουλος Ευεξίας και Υγείας.

Εγγραφειτε στο Newsletter

και θα λαμβάνετε ενδιαφέροντα άρθρα, ενημερώσεις για σεμινάρια και διαγωνισμούς.

Ευχαριστούμε

Δοκιμάστε ξανά