Ρεφλεξολογία: Τι είναι και που βοηθάει

Η ρεφλεξολογία ανήκει στις συμπληρωματικές θεραπείες και στόχος της είναι η προαγωγή της συνολικής ψυχοσωματικής υγείας. Είναι μια ήπια,  χωρίς την χορήγηση φαρμάκων, συμπληρωματική μέθοδος κατά την οποία ασκούνται ήπιες πιέσεις στην περιοχή του πέλματος καθώς και ειδικοί χειρισμοί. Βασίζεται στην εμπειρική αντίληψη κατά την οποία το σύνολο των οργάνων του σώματος ανακλάται στα πέλματα (λεπτομέρειες στην πίσω σελίδα).

Που κάνει καλό:
Η ρεφλεξολογία προάγει την αποτοξίνωση σώματος και νου και ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επειδή το πόδι αντανακλάται σε όλο το σώμα, μέσω των χειρισμών μάλαξης του πέλματος μπορούμε να ανακουφίσουμε τον πόνο, να βελτιώσουμε την παροχή του αίματος και να αποκαταστήσουμε τις ισορροπίες του οργανισμού.
Για τα παιδιά και τους εφήβους, η ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις ωτίτιδας, ρινίτιδας, κολικών, πεπτικές διαταραχές και τις αμυγδαλίτιδες. Κατά την εφηβεία η ρεφλεξολογία λόγω της εξισορροπιστικής της δράσης μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις δερματοπαθειών και διαταραχών της εμμήνου ρύσης, να ανακουφίσει σε περιπτώσεις δυσμηνόρροιας, να ρυθμίσει τον κύκλο κλπ. Επίσης συνίσταται κατά τις εξεταστικές περιόδους, αφού ανακουφίζει αποτελεσματικά από το στρες.
Η ρεφλεξολογία μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία μυοσκελετικά προβλήματα όπως η οσφυαλγία, η αυχεναλγία, η περιαρθρίτιδα, η ισχιαλγία, κακώσεις γονάτου και σε περιπτώσεις αθλητικού τραυματισμού.
Στον τοκετό, η ρεφλεξολογία ανακουφίζει από την πρωινή ναυτία. Στην εμμηνόπαυση, βοηθά από τις εξάψεις, την κατάθλιψη, την κυκλοθυμία και τις ημικρανίες.
Οι ηλικιωμένοι μπορούν να βοηθηθούν από μια συνεδρία ρεφλεξολογίας κυρίως σε χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση, η στηθάγχη, τα καρδιολογικά προβλήματα και οι ρευματοπάθειες. Στις περιπτώσεις αυτές η ρεφλεξολογία ενεργεί συντηρητικά και συμπληρωματικά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Σε περιπτώσεις χειρουργικών επεμβάσεων – ειδικά σε περιπτώσεις αντικατάστασης ισχίου ή γόνατος, η ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της αποθεραπείας κατά τη μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Νικόλαος Δαραδήμος
Νικόλαος Δαραδήμος
Βιολόγος BSc ΕΚΠΑ MSc Διατροφής Ανθρώπου ΓΠΑ Σύμβουλος Ευεξίας και Υγείας.

Εγγραφειτε στο Newsletter

και θα λαμβάνετε ενδιαφέροντα άρθρα, ενημερώσεις για σεμινάρια και διαγωνισμούς.

Ευχαριστούμε

Δοκιμάστε ξανά