Σήμερα σας παρουσιάζω μία χορτοφαγική, vegan, πίτσα που τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από τις άλλες. Μάλιστα, θα έλεγα ότι είναι και πιο νόστιμη, γιατί έχει ένα μυστικό υλικό…

Πέρυσι, είχα την τύχη να γνωρίσω τον κ. Ιωάννη Καμπούρη, ιδιοκτήτη της εταιρείας E-LA-WON, που με πολύ μεράκι και φινέτσα έχει φτιάξει μία σειρά εξαιρετικών ελαιολάδων . Γνωριστήκαμε στο πλαίσιο του Money Show της Θεσσαλονίκης, όπου είχε ένα σταντ με τα υπέροχα προϊόντα του και μας προσέφερε να δοκιμάσουμε. Εκτός από τα ελαιόλαδα, που ήταν όλα ξεχωριστά και μοναδικά, την προσοχή μου τράβηξαν και δύο άλλα βαζάκια… Πέστο… όχι όμως οποιοδήποτε πέστο… πέστο μαϊντανού και πέστο λιαστής ντομάτας! Δύο αγνά προϊόντα με το ποιοτικό ελαιόλαδο του κ. Καμπούρη, ΧΩΡΙΣ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ και ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ! Γιατί είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα φυτικά έλαια, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ άλλο τέτοιο προϊόν στην αγορά. Σας τα προτείνω λοιπόν ανεπιφύλακτα, το μεν πέστο μαϊντανού το συνδυάζω συνήθως με όσπρια, όπως στη συνταγή της Σαλάτας με φασόλια, ενώ το πέστο λιαστής ντομάτας είναι φανταστικό και σε καναπεδάκια αλλά και… στην πίτσα μας αντί για την κλασική σάλτσα τομάτας! Μπορείτε να το βάλετε σκέτο ή να το ανακατέψετε με λίγη σάλτσα, ειδικά αν έχετε δική σας σπιτική, αλλά είναι τόσο γευστικό που δε χρειάζεται καμία προσθήκη.

Υλικά:

ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ

500γρ αλεύρι ζέας
260 ml ζεστό νερό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
8 γρ. ξηρή μαγιά (μπορείτε να βρείτε και χωρίς γλουτένη)
1 κ.γ. φυσικό θαλασσινό αλάτι
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη

1 βαζάκι πέστο λιαστής ντομάτας E-LA-WON
125γρ φυτική μοτσαρέλα
200γρ σπανάκι ή άλλα χόρτα ζεματισμένα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
100γρ μανιτάρια σε φέτες
150γρ φυτική παρμεζάνα ή άλλο φυτικό κίτρινο τυρί τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι

Βήματα:

 1.    Για τη βάση:

– Σε ένα μπωλ αναμιγνύουμε το αλεύρι, την μαγιά, τη σκόνη λαχανικών και το αλάτι.
– Προσθέτουμε το νερό σιγά-σιγά αναμειγνύοντας με τα χέρια.
– Ρίχνουμε το λάδι και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε.
– Προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό αν χρειαστεί.
– Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί σκεπασμένο για (τουλάχιστον) 1 ώρα και η ζύμη μας είναι έτοιμη.
– Ανοίγουμε τη ζύμη με το χέρι ή τον πλάστη και τη βάζουμε στο ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.

2.Απλώνουμε το πέστο λιαστής τομάτας πάνω στη βάση της πίτσας.

3.Διαδοχικά βάζουμε σε στρώσεις, την τριμμένη μοτσαρέλλα, τα χόρτα (αλατίζουμε), τα μανιτάρια και τα κρεμμυδάκια (αλατίζουμε) και τέλος την τριμμένη φυτική παρμεζάνα. Ρίχνουμε από πάνω στο τέλος λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

4.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς χωρίς αέρα για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το τυρί.

Μαρία Καραμπίνι
Μαρία Καραμπίνι
Food blogger , www.gojimary.gr

Εγγραφειτε στο Newsletter

και θα λαμβάνετε ενδιαφέροντα άρθρα, ενημερώσεις για σεμινάρια και διαγωνισμούς.

Ευχαριστούμε

Δοκιμάστε ξανά