Το πεπτικό σύστημα δεν αποκαλείται τυχαία “δεύτερος εγκέφαλος”. Διαθέτει το δικό του νευρικό σύστημα το οποίο αποτελείται από περίπου 100.000.000 νευρώνες. Ο κύριος αγωγός επικοινωνίας μεταξύ του εντερικού σωλήνα και του εγκεφάλου είναι το πνευμονογαστρικό νεύρο.

Με τη γέννηση, το έντερο μας ξεκινά να αποικίζεται με διαφορετικές ομάδες βακτηρίων. Η αρχική “μαγιά” λαμβάνεται κατά τη διέλευση του εμβρύου από τον κόλπο της μητέρας, από τα εκεί βακτήρια. Ο εντερικός σωλήνας αριθμεί περίπου 100 τρις βακτήρια (αρκετά παραπάνω από το σύνολο των δικών μας κυττάρων). Δεν είναι λάθος να πούμε ότι το έντερό μας είναι “παιδική χαρά” για πάρα πολλά και διαφορετικά είδη βακτηρίων. Η βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου είναι ένα μικρο-οικοσύστημα στο οποίο το κάθε βακτηριακό είδος έχει το ρόλο του. Ρύθμιση πέψης και μεταβολισμού, παραγωγή ενζύμων-ορμονών-βιταμινών, προγραμματισμός και έλεγχος του ανοσοποιητικού συστήματος, χτίσιμο και ενίσχυση του εντερικού επιθηλίου είναι μόνο μερικές από τις πολύ σπουδαίες λειτουργίες που κάνουν μέσα μας.

Για παράδειγμα το 95% της σεροτονίνης (νευροδιαβιβαστής που μας κάνει να νιώθουμε ευτυχία) προέρχεται από συγκεκριμένο είδος βακτηρίων.

Σύμφωνα με τον Emeran Mayer MD διευθυντή του Κέντρου για τη Νευροβιολογία και το Στρες στο Πανεπιστήμιο της California, “αν σκεφτεί κανείς την πολύπλευρη ικανότητα του εντέρου να επικοινωνεί με τον εγκέφαλο, μαζί με τον κρίσιμο ρόλο στην άμυνα του οργανισμού απέναντι στους κινδύνους του έξω κόσμου, είναι σχεδόν αδιανόητο να μην παίζει κρίσιμο ρόλο ΚΑΙ στις καταστάσεις του εγκεφάλου”.

Το 2011 στο περιοδικό Gastrenterology, ο καθηγητής Bercik και οι συνεργάτες του έδωσαν σε ποντίκια που ήσαν ντροπαλά και συνεσταλμένα ένα επιλεγμένο κοκτέηλ αντιβιωτικών το οποίο άλλαξε δραματικά το προφιλ της εντερικής τους χλωρίδας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει τελείως η συμπεριφορά τους. Έγιναν τολμηρά και ριψοκίνδυνα. Όταν σταμάτησε η αντιβιωτική αγωγή τα ποντίκια επανήλθαν στο συνήθη επιφυλακτικό εαυτό τους.

Το προφιλ της μικροβιακής χλωρίδας είναι – βάσει τελευταίων ερευνών – μοναδικό για κάθε άνθρωπο, όπως ακριβώς τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Ένας νέος σχετικά όρος στην ιατρική είναι το “ψυχοβίωμα” (psychobiome) ο οποίος φανερώνει την άμεση επίδραση της χλωρίδας του εντέρου μας, όχι μόνο στην υγεία μας αλλά και στη συμπεριφορά μας!!!
Πολλές έρευνες πλέον δείχνουν ότι οι διατροφικές μας προτιμήσεις, η ποιότητα και η ποσότητα ύπνου ελέγχονται σχεδόν πλήρως από τη μικροβιακή μας χλωρίδα. Αλλά και το αντίστροφο: οι διατροφικές μας συνήθειες, η νοοτροπία και ο τρόπος ζωής μας καθορίζουν την ποιοτική σύσταση της βακτηριακής χλωρίδας του εντέρου μας!

Νίκος Δαραδήμος
Βιολόγος BSc Πανεπιστημίου Αθηνών
MSc Διατροφής Ανθρώπου Γεωπ. Πανεπιστημίου Αθηνών
Δ/ντης Προγράμματος 4 Aces of Ηealth

Νικόλαος Δαραδήμος
Νικόλαος Δαραδήμος
Βιολόγος BSc ΕΚΠΑ MSc Διατροφής Ανθρώπου ΓΠΑ Σύμβουλος Ευεξίας και Υγείας.

Εγγραφειτε στο Newsletter

και θα λαμβάνετε ενδιαφέροντα άρθρα, ενημερώσεις για σεμινάρια και διαγωνισμούς.

Ευχαριστούμε

Δοκιμάστε ξανά