Η Γιόγκα ως ένα ολιστικό σύστημα

Στην σύγχρονη κοινωνία πολλοί άνθρωποι επιλέγουν τη Γιόγκα ως μια μορφή ευεξίας σε φυσικό, συναισθηματικό και νοητικό σώμα.

Πολλοί στρέφονται προς τη Γιόγκα για ανακούφιση από το άγχος, απελευθέρωση από πόνους του φυσικού σώματος λόγω συγκεκριμένων παθήσεων ή για νοητική συγκέντρωση, καθώς οι ευθύνες του σύγχρονου τρόπου ζωής είναι αρκετές και χρειάζεται νοητική διαύγεια για τη διαχείρισή τους.

Η αλήθεια είναι ότι σε όλα αυτά τα ζητήματα και ακόμη περισσότερα βρίσκουν λύσεις στη Γιόγκα.

Υπάρχει επίσης μια κατηγορία ανθρώπων η οποία πιστεύει ότι δεν μπορεί να κάνει Γιόγκα γιατί δεν έχει ευλυγισία σωματική, όποτε την απορρίπτουν. Φυσικά αυτό είναι ένας μύθος, με την πρακτική όλα έρχονται. Εξάλλου η Γιόγκα δεν είναι ένα σύστημα ανταγωνισμού για το ποιος κάνει καλύτερα τις στάσεις. Αντίθετα είναι ένα σύστημα ενότητας, αγάπης και κατανόησης, καταρχήν προς στον εαυτό μας και μετέπειτα προς τους συνανθρώπους μας.

Ο χαρακτηρισμός της Γιόγκα ως γυμναστική δε συνάδει με την αληθινή έννοια της Γιόγκα, καθώς η πρακτική της δεν αναφέρεται μόνο στο φυσικό σώμα. Πολλές φορές συναντάμε την έννοια του ολιστικού συστήματος γιατί με αυτό τον όρο συμπεριλαμβάνονται και οι υπόλοιπες λειτουργίες του ανθρώπου.

Είναι ένα γνωσιακό εργαλείο με το οποίο διερευνούμε τις πτυχές του εαυτού μας. Μέσα από την παρατήρηση μπορούμε να επιτύχουμε διάκριση για τα διάφορα θέματα της ζωής μας. Να κατανοήσουμε αν προέρχονται από εγωιστικές επιθυμίες ή «επιθυμίες»της ανώτερης πτυχής του εαυτού μας. Η εσωτερική ανάταση από την απελευθέρωση των εγωιστικών επιθυμιών και την κατανόηση του εαυτού μας, ανοίγει νέους λυτρωτικούς δρόμους. Πόσο ο εγωισμός της προσωπικότητας καθορίζει την ζωή μας; Η λήψη των αποφάσεων σε ποια περιοχή ανήκουν;

Το άνοιγμα της καρδιάς που συχνά ακούμε δεν ταυτίζεται με την εγωιστική αυτή άποψη του εαυτού μας. Αποδεχόμαστε αυτή την πλευρά της προσωπικότητας, για να προχωρήσουμε στη λύση των εσωτερικών διαμαχών. Η λύση βρίσκεται πάντοτε μέσα μας, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή να αναδυθεί ώστε να έρθει η ισορροπία στη ζωή μας. Όμως θέλουμε την ισορροπία ή είμαστε προσκολλημένοι στην εσωτερική διαμάχη και στο γολγοθά της ζωής μας; Είναι ένα ερώτημα το οποίο μόνο εμείς μπορούμε να απαντήσουμε με ειλικρίνεια.

Εκεί όπου η προσωπικότητα ηρεμεί, αναδύεται το φως της ανώτερης πτυχής του εαυτού μας καλώντας μας να αναλάβουμε δράση σε διαφορά πεδία ζωής. Εδώ πάλι μπορούμε να λάβουμε την απόφαση για την λήψη της ευθύνης ή για τη σιωπή και την επιστροφή στον γολγοθά της προσωπικότητας που έχουμε συνηθίσει.

Λύτρωση ή πάλη; Εμείς αποφασίζουμε μέσω της ελεύθερης βούλησης. Διαθέτουμε τον εαυτό μας εκεί όπου ο γολγοθάς γνωρίζουμε ότι βασιλεύει ή εκεί όπου η ανώτερη πτυχή του εαυτού μας μας καλεί σε έναν ανώτερο στόχο, τον οποίο καλούμαστε να βγάλουμε εις πέρας;

Η Γιόγκα έρχεται να απαντήσει σε ερωτήματα που μας απασχολούν, ρίχνει το φως στα σκοτάδια μας, όχι για να μας φοβίσει αλλά για να τα αποδεχτούμε, να συμφιλιωθούμε με την ατέλεια μας και να επιλέξουμε τελικά το φωτεινό μονοπάτι μας.

Κάθε εμπειρία έρχεται για να μας δυναμώσει, να γνωρίσουμε ότι η δύναμη μέσα μας είναι απεριόριστη. Έχουμε όλο τον εξοπλισμό για να βγάλουμε εις πέρας τις δυσκολότερες δοκιμασίες, ώστε να μπορούμε να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας.

Εγγραφειτε στο Newsletter

και θα λαμβάνετε ενδιαφέροντα άρθρα, ενημερώσεις για σεμινάρια και διαγωνισμούς.

Ευχαριστούμε

Δοκιμάστε ξανά