Γιατί Αρρωσταίνουμε;

Το ερώτημα αυτό είναι σπαζοκεφαλιά όχι μόνο για τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους, αλλά ακόμα και για τους ειδικούς της υγείας. Παρά το ότι κυκλοφορούν δεκάδες φάρμακα και παραφαρμακευτικά σκευάσματα για κάθε είδους διαταραχής της υγείας μας, συνεχώς τα προβλήματα υγείας των συνανθρώπων μας αυξάνουν και σε συχνότητα και σε επιπτώσεις σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η βάση της ζωής, όπως διδάσκεται στις Επιστήμες της Υγείας είναι το κύτταρο. Εφόσον το κύτταρο είναι υγιές, είναι υγιής και ο οργανισμός. Όταν το κύτταρο πάσχει, πάσχει και ο οργανισμός. Είναι τόσο απλό!

Επομένως οι λόγοι για τους οποίους αρρωσταίνουμε (από ημικρανίες, πονοκέφαλο, καρδιοπάθειες, διαβήτης, παχυσαρκία, ιώσεις κλπ) πρέπει να αναζητηθούν στο κυτταρικό επίπεδο ειδικότερα στο κομμάτι της θρέψης και της αποτοξίνωσης. Η θρέψη και η αποτοξίνωση είναι οι 2 όψεις του ίδιου νομίσματος.

Ειδικότερα οι κάτωθι παράγοντες έχει αποδειχθεί από τη σύγχρονη επιστήμη ότι προκαλούν και ενισχύουν την παθογένεια των συμπτωμάτων στον οργανισμό μας:

  1. Διατροφικές ελλείψεις

Εμφανίζονται σε άτομα τα οποία ακολουθούν εξαντλητικά πρωτόκολλα διατροφής με αποτέλεσμα σοβαρές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία). Άμεση συνέπεια αυτών είναι η διαταραχή του μεταβολικού ρυθμού επειδή το σώμα λόγω της απότομης μείωσης του βάρους, αντιδρά μειώνοντας τις καύσεις (καίγοντας τον μεταβολικά ενεργό ιστό ήτοι τους μύες) και αυξάνοντας τη συσσώρευση λίπους

  1. Τοξίνωση των κυττάρων

Μια προσφιλής αντίδραση του οργανισμού όταν αυξηθούν υπερβολικά οι τοξίνες είναι να τις «παγιδεύει» στο λίπος. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πλέον αδύνατη η αποβολή του λίπους ακόμη και σε διατροφή χαμηλών θερμίδων.

  1. Πρόβληματα στο γαστρεντερικό σύστημα:

Η αδυναμία του γαστρεντερικού συστήματος να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά και να αποβάλλει τα περιττώματα (δυσκοιλιότητα) είναι η πρωταρχική αιτία της τοξίνωσης και της κυτταρικής υποθρεψίας

  1. Έλλεψη σωματικής άσκησης

Η άσκηση συμβάλλει στην καλύτερη τροφοδοσία του οργανισμού με οξυγόνο, ενώ προάγει την υγεία των πνευμόνων και της καρδιάς. Σε κυτταρικό επίπεδο η έλλειψή της προκαλεί αδυναμία παραγωγής ενέργειας καθώς και αυξημένων επιπέδων τοξίνωσης.

  1. Χρόνια αφυδάτωση

Το νερό είναι το πρώτο στοιχείο του σώματος με ποσοστό άνω του 70%. Όλες οι βιοχημικές αντιδράσεις στα κύτταρα γίνονται παρουσία νερού. Η ελλειπής πρόσληψη νερού, ή η πόση βρώμικου νερού προκαλεί υποξία σε κυτταρικό επίπεδο, αδυναμία αποβολής του τοξικού φορτίου και πρόσληψης θρεπτικών συστατικών.

  1. Λάθος αναπνοή

Η κακή αναπνοή, στερεί το σώμα από το ζωτικό οξυγόνο ενώ αυξάνει το τοξικό διοξείδιο του άνθρακα. Κατ’αυτό τον τρόπο εμποδίζεται η παραγωγή της κυτταρικής ενέργειας

  1. Διατροφικές δυσανεξίες

Είναι υποκλινικές εκδηλώσεις τροφικών αλλεργιών οι οποίες αν και δεν ανιχνεύονται από τις περισσότερες εξετάσεις, προκαλούν πολλές φλεγμονές στο σώμα με αποτέλεσμα την εμφάνιση φαινόμενων όπως κόπωση, ζαλάδες, πονοκέφαλοι, κακή διάθεση κλπ. Επίσης οι φλεγμονές έχουν συνδεθεί με όλες τις χρόνιες παθήσεις συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

  1. Βιοχημικό άγχος

Εξαντλεί ενεργειακά τα κύτταρα και προκαλεί έκλυση ορμονών του στρες (κορτιζόλη και αδρεναλίνη) οι οποίες σταδιακά καταστρέφουν τα κύτταρα.

Η επίλυση και των πιο πάνω διαταραχών είναι θεμελιώδης για την επίτευξη της υγείας και της ευεξίας που τόσο πολύ αναζητάμε

Νικόλαος Δαραδήμος
Νικόλαος Δαραδήμος
Βιολόγος BSc ΕΚΠΑ MSc Διατροφής Ανθρώπου ΓΠΑ Σύμβουλος Ευεξίας και Υγείας.

Εγγραφειτε στο Newsletter

και θα λαμβάνετε ενδιαφέροντα άρθρα, ενημερώσεις για σεμινάρια και διαγωνισμούς.

Ευχαριστούμε

Δοκιμάστε ξανά