Η λέξη «Καλλισθενική» μπορεί να ακούγεται απαρχαιωμένη, όμως ασκήσεις με μόνη αντίσταση το βάρος του σώματος χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν στη γυμναστική και η αξία και η αποτελεσματικότητα αυτών των ασκήσεων έχει αποδειχθεί εδώ και αιώνες.

Από τους αρχαίους Σπαρτιάτες στρατιώτες μέχρι και τους Αμερικανούς πεζοναύτες, όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις στην ιστορία της ανθρωπότητας χρησιμοποιούσαν την Καλλισθενική γυμναστική, ως το πιο σημαντικό εργαλείο στην εκπαίδευσή τους. Κάθε στρατιωτική εκπαίδευση, εμπεριέχει απλές ασκήσεις όπως τα push ups, οι έλξεις, τα καθίσματα.

Τα τελευταία χρόνια, κυρίως μέσω των social media, η τάση αυτή –να γυμνάζεται κάποιος δηλαδή χωρίς εξωτερικά βάρη και μηχανήματα, αλλά μόνο με το βάρος του κορμιού του- κορυφώθηκε.
Αθλητές που γυμνάζονται στον δρόμο ελεύθερα, χωρίς βάρη ή όργανα και πολλές φορές νομίζουμε ότι αψηφούν την βαρύτητα, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού και έχουν αναδείξει ιδιαίτερα τα Calisthenics. Μάλιστα, εντυπωσιάζει το αποτέλεσμα που μπορούν να έχουν στο σώμα οι πιο απλές ασκήσεις.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 5 σοβαρούς λόγους για τους οποίους πρέπει άμεσα να δοκιμάσετε τη νέα τάση της γυμναστικής που ονομάζεται Calisthenics και έχει κερδίσει και τους πλέον απαιτητικούς του fitness!

Νο. 5 Δυναμώστε τον κορμό του σώματός σας
Ένας δυνατός κορμός σώματος, σίγουρα παίζει καθοριστικό ρόλο στις περισσότερες σωματικές ασκήσεις. Μπορεί οι πιέσεις ποδιών στην πρέσα των γυμναστηρίων να μη γυμνάζουν και τόσο τον κορμό, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και σε ένα βαθύ κάθισμα με το ένα πόδι, που θεωρείται βασική άσκηση Καλλισθενικής γυμναστικής.
Επιστημονικές – ερευνητικές ομάδες στην Αμερική, εξετάζοντας με ηλεκτρομυογράφημα τους κοιλιακούς και τους μύες της πλάτης, διαπίστωσαν ότι οι πιο αποτελεσματικές ασκήσεις για την εκγύμναση του κορμού είναι αυτές που δεν γίνονται με σταθερά όργανα γυμναστηρίου, αλλά με τη χρήση ολόκληρου του σώματος. Επιπλέον, ασκήσεις όπως τα push ups και οι προβολές συνέβαλαν εξίσου στην ενίσχυση του κορμού.

Νο. 4 Καταναλώστε περισσότερες θερμίδες
Σε αντίθεση με τα όργανα γυμναστηρίου, η Καλλισθενική γυμναστική βελτιώνει όχι μόνο την δύναμη των μυών αλλά και την ισορροπία του αθλούμενου.
Για να επιτευχθεί η ισορροπία στις ασκήσεις Καλλισθενικής, ενεργοποιούνται πολύ περισσότεροι μύες του σώματος αλλά απαιτείται και συντονισμός των μυών με τις αρθρώσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερη ενέργεια προκειμένου να ολοκληρωθεί η άσκηση και έτσι γίνεται μεγαλύτερη καύση θερμίδων κατά την διάρκεια αλλά και μετά τις προπονήσει

Νο. 3 Γυμναστική χωρίς περιορισμούς
Οι περισσότερες από τις βασικές ασκήσεις Καλλισθενικής -όπως οι προβολές, τα push ups, τα καθίσματα- μπορούν να γίνουν οπουδήποτε. Αυτό σημαίνει ότι ποτέ δεν θα χάσετε μια προπόνηση μόνο και μόνο επειδή δεν μπορείτε να φτάσετε έγκαιρα στο γυμναστήριο.
Επίσης, επειδή οι ασκήσεις Καλλισθενικής γυμναστικής δεν απαιτούν χρόνο για να ρυθμίσετε κάποιο όργανο γυμναστικής, μπορείτε να μεταβαίνετε από τη μια άσκηση στην επόμενη, γρήγορα και εύκολα, καθιστώντας την γυμναστική σας πολύ πιο αποτελεσματική χρονικά.

Νο. 2 Πολλαπλά οφέλη σε επαγγελματίες άλλων αθλημάτων
Οι Καλλισθενικές ασκήσεις σας διδάσκουν να κυριαρχείτε στο σώμα σας. Διδάσκουν τον συντονισμό, την ισορροπία και τη σωστή αίσθηση του ίδιου του σώματος του ασκούμενου. Σε αντίθεση με μηχανήματα αντοχής που περιορίζουν τις κινήσεις σας, η άσκηση με το βάρος του σώματος σημαίνει ότι πρέπει να ελέγχετε τα άκρα σας και να διατηρείτε τη σωστή θέση του σώματος. Αυτό έχει θετικά αποτελέσματα σε πολλές αθλητικές και άλλες “λειτουργικές” δραστηριότητες.
Για αυτό το λόγο και πολλοί αθλητές πολεμικών αθλημάτων (πυγμαχία, muay thai κλπ.) προτιμούν τις ασκήσεις με το βάρος του σώματος, καθώς αυτές αυξάνουν τη μυϊκή μάζα αλλά δεν επηρεάζουν αρνητικά την ταχύτητα και την ελαστικότητα των μυών.

Νο.1 Λιγότεροι τραυματισμοί με την Καλλισθενική γυμναστική
Όπως σας αναφέραμε και παραπάνω οι ασκήσεις Καλλισθενικής γυμναστικής είναι πολύ πιο “φιλικές” στις αρθρώσεις σε αντίθεση με τις ασκήσεις με βάρη. Για παράδειγμα, οι πιέσεις στήθους στον πάγκο ή οι εκτάσεις ποδιών για τους τετρακέφαλους, παρόλο που έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, μπορεί μακροπρόθεσμα να δημιουργήσουν προβλήματα στις αρθρώσεις των ώμων και του γόνατος αντίστοιχα.
Για άτομα τα οποία έχουν καταπονήσει το σώμα τους αρκετά χρόνια ή για άτομα άνω των 40 ετών, η Καλλισθενική γυμναστική θεωρείται από τους καλύτερους τρόπους διατήρησης της φυσικής κατάστασης, αφού αποδεδειγμένα τονώνει το σώμα, περιορίζοντας συγχρόνως τους τραυματισμούς στις αρθρώσεις.

Για να έχετε μία πρώτη γνωριμία με την καλλισθενική γυμναστική επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

Εγγραφειτε στο Newsletter

και θα λαμβάνετε ενδιαφέροντα άρθρα, ενημερώσεις για σεμινάρια και διαγωνισμούς.

Ευχαριστούμε

Δοκιμάστε ξανά